Een eiwitrijk dieet

Een eiwitrijk dieet is gericht op het behoud van spieren en heeft meestal als doel snel afvallen. Eiwitten zijn een belangrijke bron voor de opbouw van onze spieren. Bij veel diëten ga je minder en minder eten. Dit met als gevolg, verlies van spiermassa, en voel je je dus slap en futloos.

Eiwitrijk dieetEen eiwitdieet is gericht op veel/ voldoende eiwit, minder vet en koolhydraten zodat het vet van het lichaam verbrand kan worden. Een bekend en in Nederland ontwikkeld dieet is het Hippro dieet. Een ander bekend dieet is het dieet van Medislank. Tijdens dit dieet krijg je begeleiding en kan je kiezen uit een breed assortiment van producten die je tijdens het lijnen mag gebruiken.

Variaten van dit dieet?

Een eiwitrijk dieet heb je in verschillende soorten en maten. Bekende varianten is het ziekenhuisdieet en het Dr Frank dieet. Tijdens het volgen van dit eiwitdieet zal je veel eiwitrijke producten gaan eten, en dan met name eieren. Je zal leren hoe je meer eiwit, koolhydraatarm en weinig vet kan eten.

Tijdens dit dieet eet je veel verse groenten. Meer weten? Lees dan hieronder hoe het eiwit dieet werkt en wat de voor-en nadelen zijn van dit dieet.

Waarom kiezen voor een eiwitrijk dieet

Een heel groot voordeel van het eiwitdieet is dat het er voor zorgt dat je een verzadigd gevoel hebt. Je hebt geen honger! Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, kaas, melk(producten). Veel Nederlanders vinden eiwitbevattende producten lekker, daarom kunnen ze dit dieet vaak goed volhouden, pas wel op met de verzadigde vetten.

Eiwitrijk dieet i.c.m. koolhydraatarm dieet

Een eiwitrijk dieet kan een goede combinatie zijn met een koolhydraatarm dieet,
Je volgt dan dus eigenlijk beide! Waar het om draait is wel dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, je kan dus niet maar eten en eten wat je wilt. Er moet een balans zijn!

Veel producten uit de industrie zijn tegenwoordig eiwitrijk, uit onderzoek is gebleken dat het effect van een eiwitrijk dieet in vergelijking tot andere diëten langer bestaat.

Eiwit dieetschema kan er zo uitzien:

 • In blok 1 val je zeer snel af en eet alleen speciale eiwitproducten (bijvoorbeeld Sanaslank) met verse groenten.
 • In blok 2 eet je speciale eiwitproducten en verse groenten en 1x per dag vlees, vis of een vegetarisch product. Tot maximaal 1200 kcal per dag, betaande uit minimaal 70 gram eiwitten en maximaal 50 gram koolhydraten.
 • In blok 3 ga je langzaam weer koolhydraten eten in combinatie met speciale eiwitproducten. Het kan zijn dat je nog een beetje afvalt, maar meestal blijf je op gewicht.
 • In blok 4 ga je weer normaal eten om op gewicht te blijven.

Instructies en verdieping bij het eiwitrijke dieet

De blokken1 t/m 3 zijn allemaal opgebouwd uit 4 weekmenu’s die je eventueel langer kunt volhouden als je niet voldoende afvalt.

Het dieet heeft als uitgangspunt het zogeheten ketoseproces. Als je weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat het lichaam het eigen vet verbranden voor voldoende brandstof voor de hersenen, die namelijk alleen op glucose kunnen werken. Verder zorgt voldoende eiwitinname ervoor dat je niet je spieren gaat afbreken.

Voordeel van een dieet dat rijk aan eiwit is

 • Eiwitten zorgen voor meer verzadiging dan vetten en koolhydraten, waardoor er minder snel een hongergevoel ontstaat. Hierdoor kun je een dieet langer volhouden.
 • Het dieet gaat uit van 6 eetmomenten per dag. Dit is een prima advies om de verbranding op gang te houden en een hongergevoel tegen te gaan. Er wordt aangeraden veel groenten te eten. Deze bevatten weinig kcal en veel vezels, vitaminen en mineralen. Een goed advies.
 • Je kunt ervoor kiezen om het dieet aan de hand van de weekmenu’s en de shakes te volgen, maar het boek geeft ook informatie over de hoeveelheid calorieën, eiwitten en koolhydraten die je per dag moet eten. Aan de hand van deze informatie kun je eventueel ook met gewone voedingsmiddelen aan de slag gaan.
 • Je kunt het dieet onder begeleiding volgen.

Nadelen van eiwitdieet

 • Er wordt niet ingegaan op de reden van iemands overgewicht en een structurele gedragsverandering in het eetpatroon wordt ook niet aangeleerd door het gebruik van maaltijdvervangende producten. Daarom is de kans groot dat het gewicht omhoog schiet wanneer je stopt met dit dieet.
 • Het boek bevat ontzettend veel fabels.
 • Het afvallen in het begin gaat erg snel, niet omdat je al zo snel vet aan het verbranden bent maar omdat je vocht afvoert.
 • Niet voor iedereen is het eiwitdieet te volgen, zoals mensen met diabetes type 1 of met trombose. Mensen met onder meer hartklachten, ziekte van Crohn en diabetes type 2 moeten eerst overleggen met een arts. Een hoge eiwitconsumptie is bovendien belastend voor je nieren.
 • Bij het volgen van het eiwitdieet kunnen ongemakken ontstaan, als: constipatie, winderigheid, duizeligheid, verstoorde menstruatie, spierkrampen, slechte adem, misselijkheid, haarverlies, hoofdpijn en spierzwakte. Personen met jicht kunnen hier meer last van krijgen.
 • Er wordt aangeraden om aan de hand van de Glykemische index koolhydraten uit te kiezen die u kunt eten. Dit is erg complex. Daarnaast staan producten als worteltjes, bananen en dergelijke onder ‘beter om te vermijden’. Dit is natuurlijk onzin, want deze producten bevatten in verhouding tot het aantal suikers veel belangrijke voedingstoffen. Het is beter om ‘lege calorieën’ zoals suiker, frisdranken, koekjes, snoep en dergelijke te schrappen van uw menu. Deze leveren vrijwel alleen maar calorieën.
  De recepten zijn soms erg veel werk. Vooral voor het ontbijt of de lunch is dit lastig haalbaar.
 • De lijst met groenten die (tijdelijk) niet of in beperkte mate zijn erg beperkt, en onnodig beperkt. Dat is jammer, want groenten eten moet niet beperkt worden.

Geef een antwoord