dukan-dieetDukan dieet

Het Dukan dieet is een koolhydraatarm dieet dat is ontwikkeld door de in 1941 geboren Fransman Pierre Dukan. Het dieet is ontstaan als gevolg van zijn werk als arts en voedingsdeskundige.

Die eerste aanzet tot dit dieet dateert van halverwege de jaren 70.

Gedurende deze jaren kwam Pierre Dukan als voedingsdeskundige veelvuldig in aanraking met mensen die kampten met ernstig overgewicht.

Pas vele jaren later, in 2005 maakte het grote publiek kennis met het Dukan dieet. Dit kwam door het boek “Ik weet niet hoe ik moet afvallen”. In dit boek geeft Pierre Dukan zijn visie weer over het afvallen en maakt hij gebruik van zijn kennis en kunde om de lezer hiermee te helpen.

De gedachte achter het Dukan dieet

Het Dukan dieet is er op gericht om snel af te vallen. Tegelijkertijd leer je stapsgewijs hoe je een jojo-effect kunt voorkomen en op gewicht te blijven. Het Dukan dieet valt in de categorie eiwitrijk dieet of ook wel proteïne dieet genoemd.

Dit betekent dat je tijdens je afvalperiode veel eiwitten eet en drinkt en weinig andere voedingsstoffen zoals koolhydraten en slechte vetten binnenkrijgt.  Zeker op de lange termijn kan dit tot gevolgen leiden. Daarnaast zijn er nog wat andere nadelen ervaren tijdens het Dukan dieet. Zo is het bijvoorbeeld voor sommige nierpatiënten en diabetici niet aan te raden om dit dieet te volgen.

Hoe werkt het Dukan dieet

Het eiwitrijke dieet van Dukan is een dieet dat is ingedeeld in vier verschillende fases. De eerste twee fases worden door de meeste mensen als het zwaarst ervaren, maar leveren daarentegen de meeste voldoening op. Deze voldoening komt doordat je tijdens deze fases procentueel het meeste vet verbrandt. De laatste twee fases zijn er om te zorgen dat je ook op de langere termijn in staat bent om je streefgewicht te behouden.

Voor het gemak heeft iedere fase een andere naam en heeft elke fase zijn eigen spelregels.

De namen van deze fases zijn:

  1. Aanvalsfase;
  2. Opbouwfase;
  3. Stabilisatiefase;
  4. Volhardingsfase.

Geef een antwoord