Atkins dieet

atkins-dieet-gerechtWie is Dr. Atkins:

Het Dr.Atkins dieet is ontwikkeld door de in 1930 geboren Amerikaanse cardioloog Robert Atkins.

Tijdens zijn werk als cardioloog kwam Dr.Atkins in zijn kliniek dusdanig veel mensen met overgewicht tegen dat hij besloot zich te verdiepen in de effecten van voeding op het menselijk lichaam. Hierbij richtte hij zich met name op het vraagstuk hoe kan je lichaamsgewicht verliezen.

Na veelvuldig onderzoek in zijn kliniek, bestudering van verschillende theorieën en reeds bestaande voedingswetenschappelijke literatuur ontwikkelde hij zijn eigen visie op de bestrijding van overgewicht. En ontwikkelde hij een koolhydraatarm dieet.

Het gevolg hiervan is dat er in 1972, een voor die tijd baanbrekende dieetboek op de markt verscheen. De titel van dit boek is “dieetrevolutie”. Na dit succes blijft Dr.Atkins zich verder verdiepen en publiceren. Er zullen dan ook tot aan zijn dood in 2003 nog 12 andere boeken rond het thema afvallen verschijnen.

Wat is de gedachte achter het Dr. Atkins dieet?

Het Atkins dieet is misschien wel het bekendste koolhydraatarm dieet dat er is ontwikkeld. Ook in Nederland is er een grote groep mensen die dit dieet volgt of heeft gevolgd in de strijd tegen de kilo’s.

De gedachte achter dit dieet is om geraffineerde koolhydraten en suikers voor een langere periode zoveel mogelijk te vermijden uit het voedingspatroon. In de praktijk betekent dit, dat veel gegeten producten als pasta, brood en rijst in de begin fase van het dieet niet meer zijn toegestaan. Later worden deze producten pas in beperkte mate aan het dieet toegevoegd. Ook zijn groente, fruit en een aantal zuivelproducten als melk niet of nauwelijks toegestaan.

Maar wat eet je dan wel tijdens het Dr. Atkins dieet?

Tijdens dit dieet eet je voor een langere tijd voornamelijk veel magere vetten en eiwitten. Typische producten die bij het dieet horen zijn vlees, eieren, boter, kaas en mayonaise.

Kanttekeningen bij het Atkins dieet..

Het Atkins dieet bewijst al jaren effectief te zijn als het gaat om de strijd tegen de kilo’s, desondanks zijn er bij dit dieet enkele kritische kanttekeningen te plaatsen. Meer over de nadelen van het Atkins dieet lees je hier.

Heb jij ervaring met een Atkins dieet? Tips? Wil je deze delen? Laat dan hier onder een reactie achter

Geef een antwoord