Heb ik ijzertabletten nodig? Dit is de 1e vraag die je jezelf zou moeten stellen

Heb ik ijzertabletten nodig? Dit is de 1e vraag die je jezelf zou moeten stellen

IJzertabletten nodig?

De stof ijzer is één van de mineralen die ons lichaam als bouwstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De kans op een ijzertekort is niet zo groot. Desondanks kan het voorkomen dat je ijzertabletten nodig hebt van wegen een tekort.

ijzertabletten

Vaak komt dit door een ongezond voedingspatroon waarbij niet alleen eenzijdig maar ook nog eens voedingsarme voedsel.

Welke mensen hebben vaak staalpillen nodig?

Door je eetpatroon te veranderen is het vaak al mogelijk om alsnog voldoende ijzer binnen te krijgen. Met name is het belangrijk om meer vlees, brood en groenten te eten. Ben je vegetariër en/of veganist? Dan ontkom je er vaak niet aan om regelmatig supplementen met ijzer erin te nemen. Zo houdt je jouw ijzer op peil.

Waarom is het belangrijk een ijzertekort te voorkomen?

IJzer speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat je in de rode bloedcellen terugvindt. Hemoglobine zorgt ervoor dat de zuurstof van onze longen naar de weefsels in ons lichaam wordt getransporteerd.

Deze zuurstof heeft ons lichaam nodig om voedingsstoffen te kunnen verbranden om vervolgens energie vrij te kunnen maken. Ook speelt ijzer een bijdrage in de ondersteuning van het immuunsysteem.

Wanneer hebben ijzertabletten effect?

Wanneer je last hebt van duizeligheid, een verminderd concentratievermogen, een bleke huid, verminderde conditie(snel buiten adem zijn), vermoeidheidsklachten en / of rusteloze benen, dan is er een kans dat je een ijzertekort hebt.

Herken jij de symptomen van een ijzertekort? Schakel dan je huisarts in en ga samen op zoek naar de oorzaken van je klachten. Mocht een ijzertekort worden geconstateerd? Dan doe je er goed aan om eerst je voedingspatroon onder loep te nemen. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan wordt er gestart met ijzertabletten.

Welke ijzertabletten zijn het beste

Wanneer je ijzertabletten gaat kopen onderzoek dan altijd eerst of je de ijzerpillen koopt op een vertrouwd adres. Je kunt ze kopen bij je apotheek maar ook bij de Etos. Wanneer je vervelende bijwerkingen wilt voorkomen is ons advies om altijd de dosering van de tabletten goed in de gaten te houden. Een structurele overdosering kan op de lange termijn met name klachten opleveren in spijsverteringsproces.

Een grote overdosis kan zelf tot hele vervelende klachten leiden voor je hart, lever, nieren en darmen. Met name kleine kinderen zijn hier kwetsbaar voor.

Geef een antwoord