Wat doet alcohol met je

Wat doet alcohol met je

Wat-doet-alcohol-met-jeWat doet alcohol met je

Op de korte termijn en bij incidenteel gebruik is het lastiger om te voorspellen wat alcohol met je doet. Dit is van tal van zaken afhankelijk.

Zo speelt o.a. je leeftijd een rol, je geslacht, je weerstand en je gemoedstoestand een rol.

Wat doet alcohol met je op de lange termijn?

Wat we zeker weten is dat het erg schadelijk is voor je gezondheid om regelmatig te veel alcohol te drinken. Drink daarom met mate. Dit is voor mannen maximaal 2 glazen alcohol en voor vrouwen is dit 1 glas alcohol per dag.

(n.b. na aanleiding van berichtgeving uit enkele media willen wij je meedelen dat er er geen concrete bewijzen die aantonen dat vrouwen die dagelijks 1 glas alcohol drinken een groter risico op borstkanker lopen.)

Wat kunnen de gevolgen van overmatig alcoholgebruik zijn?

Zoals veel mensen weten heeft alcohol een verslavende werking. Hier is moeilijk van af te komen. Door deze verslavende werking word je niet alleen afhankelijk van alcohol en kost dit veel geld, maar ook heeft het vaak ernstige gevolgen voor zowel je prestaties op het werk als in het privé leven. Daarbij draagt het overmatig drinken van alcohol o.a. bij aan het ontstaan van psychische klachten.

Langdurig en overmatig alcohol gebruik heeft op lange termijn gevolgen voor de hersenen, lever, maag, hart en bloedvaten. Veel voorkomende alcohol gerelateerde ziektes zijn Korsakov, leveraandoeningen als levercirrose, kanker aan mond en keelholte, strottenhoofd en slokdarm.

Wie meer drinkt dan de vastgestelde norm loopt een groter risico op een hersenbloeding, een hogere bloeddruk en kanker.

Wat levert verantwoord omgaan met alcohol op?

Wanneer je verantwoord omgaat met alcohol kun je genieten van deze dranken zonder dat je al te grote gezondheidsrisico’s loopt. Het advies is wel hoe minder alcohol hoe beter.

Enkele onderzoeken geven zelfs aan dat een aanvaardbaar gebruik van alcohol een beschermend effect kan hebben op hart-en bloedvaten. Dit gunstige effect zou echter alleen voor gezonde mannen boven de 40 en bij gezonde vrouwen na de overgang gelden.

Geef een reactie