Emotie eten stoppen..zijn er tips?

Emotie eten stoppen..zijn er tips?

emotie-eten-tipsEmotie eten

Emotie eten en eetbuien.. Een probleem dat nog wel eens wordt onderschat. Er zijn namelijk veel mensen die hier dagelijks mee te maken krijgen. Meestal vanuit schaamte word er vervolgens alles aangedaan om het te verbergen.

Wellicht klinkt onderstaand verhaal je bekend in de oren of zie je het dagelijks bij iemand uit je omgeving gebeuren.

“Ik kwam thuis van mijn werk in een leeg huis. Het alleen thuis komen geeft mij elke keer weer een gevoel van eenzaamheid. Vroeger kon ik hier goed mee omgaan en zorgde goed voor mijzelf. Het eerste wat ik altijd deed wanneer ik thuis kwam was een gezonde maaltijd op tafel zetten.

Het eten smaakte altijd wel goed en gaf mij een gevoel van verzadiging, maar toch miste ik iets. Het was het toetje, mijn maaltijd werd pas compleet toen ik het toetje nam. In het begin nam ik nog een fatsoenlijk portie maar naar mate de tijd verstreek at ik meer en meer. Het ijs smaakt ook altijd zo goed en voordat ik er erg in had, at ik dagelijks een bak met ijs leeg.

Toch neem ik mij altijd voor om rustiger aan te gaan doen met het eten, immers de kilo’s beginnen erbij te komen. Ik wil wel gezonder gaan leven maar op het moment zelf lukt het gewoon niet”

Voor sommige is bovenstaand verhaal misschien onherkenbaar maar voor heel veel mensen is dit een dagelijkse gang van zaken. In de kern van het verhaal komt het erop neer dat er een sterke link zit tussen emoties en eten.

Emotie eten stoppen en de baas worden

Er zijn ook veel mensen, die eten wanneer zij geen honger hebben en vaak gebeurt dit dan onbewust. De oorzaak hiervan komt vaak voort uit de verschillende emoties die worden ervaren.

Het gevolg van het eten door emoties is dat je vaak ongezond eet. Je krijgt vaak te veel calorieën binnen. Denk maar eens aan junkfood, ijs of chocolade. Wat wij dat vaak zien is dat overgewicht het directe gevolg is.

Helaas is het dan ook zo dat afvallen meestal slechts oplossing voor de kortere termijn tegen overgewicht biedt. Zolang jij  last blijft houden van ongewenste en ongezonde eetbuien en het jou niet lukt om emotie eten te stoppen, dan is het vaak zo dat het een kwestie van tijd is voordat je vervalt in oude en ongezonde eetpatronen.

Wanneer je bewust wordt van dit proces en van deze emoties is de kans groter dat je minder gaat snaaien en dus gezonder gaat leven. Om je hierbij te helpen zijn de belangrijkste emoties uitgebreid beschreven raden we je aan om ook onze pagina over eetbuien te lezen.

Geef een antwoord