BRAVO factoren

BRAVO factoren

leefstijlBRAVO factoren

De BRAVO factoren zijn bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning en is een effectief en handig hulpmiddel om een gezond leefstijl te creëren.

Deze leefstijl methode geeft je de juiste handvatten zodat jij je leefstijl kunt veranderen en dit gaat natuurlijk veel verder dan afslanken. Hieronder lees je er meer over.

Bewegen

Verantwoord bewegen is gezond! Bewegen wordt gezien als een activiteit waarbij je een fysieke inspanning levert wat leidt tot een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling.

Wanneer je voldoende beweegt loop je minder kans op overgewicht en train je niet alleen je hart- en bloedvaten, maar ook je longen. Daarnaast toont onderzoek aan dat voldoende bewegen een bijdrage levert aan psychische gezondheid.

Roken

Roken is slecht voor de gezondheid! Iedereen weet het wel en zeker het gros van de rokers zelf. Roken heeft veel nadelige gevolgen voor de gezondheid. Niet alleen je algemene conditie gaat achteruit, ook je weerstand neemt af.

Daarnaast lopen rokers veel grotere risico’s op het krijgen van levensbedreigende ziekten zoals hart-en vaatziekten en kanker.

Alcohol

Alochol, drink het met mate! Deze slogan is algemeen bekend in Nederland. Zoals je uit deze slogan al kunt opmaken is het verstandig om verantwoord met alcohol om te gaan. Wanneer je structureel te veel alcohol drinkt loop je namelijk grote risico’s op het ontwikkelen van levensbedreigende aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, kanker en Korsakov.

Naast deze levensbedreigende ziekten heeft overmatig alcohol gebruik vaak gevolgen voor de psyche. Onderzoek toont aan dat mensen die teveel alcohol gebruiken o.a. slechter slapen, vaker last van stress hebben en vaker te maken hebben met depressiviteitsklachten. Daarnaast neemt het concentratievermogen af.

Voeding

Gezonde voeding hoort bij een gezond leven! Wanneer je gezond wilt leven is het noodzakelijk dat je er voor zorgt dat je gezond en goed eet. Een ongezond eet- en drinkpatroon vergroot namelijk de kans op overgewicht. Daarnaast toont onderzoek aan dat mensen met een afwisselend en gezond voedingspatroon minder kans lopen op ernstige ziekten zoals kanker, hart-en vaat aandoeningen en diabetes.

Onderzoek toont ook aan dat mensen met een goed en afwisselend voedingspatroon beter in hun vel zitten en over het algemeen genomen vitaler zijn dan mensen met een slecht voedingspatroon.

Ontspannen

Voldoende ontspanning is gezond! Een veel gehoorde klacht in Nederland is overspannenheid of nog erger een burn-out.Volgens onderzoek van het RIVM is veel ziekteverzuim direct of indirect te wijten aan spanningsklachten. Wanneer je te vaak gespannen bent is de kans groter dat je op zoek gaat naar methoden die zogenaamd de spanningsklachten onderdrukken. Uit praktijk blijkt dat deze methoden vaak ongezond zijn. Een aantal voorbeelden hiervan zijn roken, slecht/ongezond eten en/of alcohol drinken.

Ben jij bewust bezig met jouw levensstijl? Heb je tips of wil je je ervaringen delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Geef een antwoord