Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Nederlandse Norm Gezond Bewegen

bewegingsnormenNederlandse norm gezond bewegen

Het is algemeen bekend dat sporten en bewegen gezond is, maar toch krijgt lang niet iedereen dagelijks voldoende lichaamsbeweging.

Hoe weet je of je voldoende beweegt?

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen biedt uitkomst en geeft antwoord op de vraag; hoeveel moet ik bewegen.

Wanneer beweeg je voldoende?

Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), is gelijk aan de internationaal vastgestelde  norm voor gezond bewegen. Deze norm is in 1998 vastgesteld aan de hand van een samenwerking tussen de universiteiten van Groningen(RUG), Amsterdam(VU), Maastricht(UM), Utrecht(UU)en het NOC*NSF, RIVM en TNO.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen

Wil je voldoen aan deze Norm voor gezond bewegen, dan is het de bedoeling dat je tenminste vijf dagen in de week matig intensief beweegt. Wanneer je last hebt van overgewicht, dan wordt deze norm opgehoogd naar 5 keer in de week een uur matig intensief bewegen.

Deze norm geldt trouwens zowel voor kinderen, jongeren als voor volwassenen. Nu weet je wat de norm is, maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met matig intensief bewegen?

Hiermee wordt bedoeld dat je er voor zorgt dat je een versnelde hartslag krijgt,  het warmer krijgt en tot slot dat je een versnelde ademhaling krijgt. Om tot deze lichamelijke reacties te komen is het nodig om lichamelijke activiteiten uit te voeren.

Enkele voorbeelden van matig intensief bewegen zijn het maken van een stevige wandeling, iets harder fietsen dan normaal, winkelen en tuinieren.

In Nederland onderscheiden wij deze drie type mensen:

  • De inactieven, deze halen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen(NNGB) niet.
  • Normactieven, deze groep mensen beweegt minimaal 5x in de week matig intensief (halen de norm dus)
  • De semie-actieven, dit is de groep die er tussenin valt. Over het algemeen hebben deze mensen een onregelmatig beweegpatroon.

Geef een reactie