Gezonde bbq recepten

by lijflijn mei 16, 2016
gezonde-bbq-recepten

gezonde-bbq-receptenGezonde BBQ recepten

Het is zomer en de barbecue gaat aan. Gezellig met gezin, vrienden en familie.

Maar voor je het weet zitten er weer een paar extra kilootjes aan, terwijl je de afgelopen maanden je best hebt gedaan om een aantal kilo af te vallen.

Wil jij op een gezonde manier barbecueën? kies dan voor onze gezonde recepten en begin met smullen!

De bbq zelf

Neem een grill bbq, het vet van de voedingsmiddelen zakt door het rooster heen. De eerste calorieën zijn al verdwenen voor je er erg in hebt. Een plaat barbecue wordt erg vet en dit vet gaat ongetwijfeld aan je eten plakken!

Op de bbq

Welk vlees kan je het beste eten? Kies voor magere vleessoorten en voor vlees van kwaliteit (bij lekker vlees eet je minder saus)

 • Satestokje (kip en varken)
 • Filetlapje;
 • Houthakkerssteak;
 • Biefstuk;
 • Karbonade.

Hoeveel stukjes vlees mag je eten of hoeveel gram?

Probeer een bovengrens met jezelf af te spreken qua hoeveelheden die je mag eten. Normaal is 100 gram vlees per dag voldoende, maar tijdens een gezellige barbecue maak je een uitzondering. Je eet maximaal 3 stukjes mager vlees.

Daarnaast kan je kiezen voor groentespiezen. Spiesen en plakken groenten zijn een geweldige aanvulling. Je eet daarvoor minder energierijke producten en je krijgt meer vitamines, mineralen en vezels binnen.

Recept groentespies

Bijgerechten

Vooraf gezellig starten met een aantal broodjes met kruidenboter. Pas op met stokbrood en kruidenboters, ze leveren veel energie! Spreek met jezelf af dat je maximaal 3 plakjes stokbrood neemt. Je kan deze met kruidenboter besmeren of dippen in yoghurtsaus. Neem daarnaast een lekkere salade.

BBQ salade tips

Salades zijn er in alle soorten en maten. Maak een salade van sla, tomaten, komkommer, en of andere groentesoorten. Aardappel-, pasta- en rijstsalades leveren meer energie en kan je beter laten staan.

Bekijk hier het recept van een gezonde salade…
Sausen

Pas op met saus! Rode saus bevat over het algemeen minder energie dan witte of gele saus. Ketchup is ook een goede keus. Pindasaus is erg vet en kan je beter niet eten.

Je zou een zelfgemaakte yoghurtdressing kunnen maken. Hoe magerder de yoghurt hoe magerder je saus. Bekijk hieronder een recept van een lekkere yoghurtsaus.

Bekijk hier het recept van een magere yoghurt saus…
Drankjes

De drankjes worden vaak onderschat! Drankjes bevatten veel energie. Helaas is het beter om je glas cola, bier en rose te laten staan. Als je graag een uitzondering wil maken en een glas alcohol wil drinken, kan je het beste voor een glas rode wijn kiezen.

Wat kan je het beste drinken tijdens de BBQ?

 • Light frisdrank (Let op: Geen light vruchtensap)
 • Munt citroenlimonade.
 • Water, thee en koffie (zonder suiker en melk).
 • Bekijk hier het recept van munt citroenlimonade.
 • Nagerecht.

Voorbeelden van gezonde nagerechten:

 • Waterijsje (waterijs bevat veel minder energie dan roomijs)
 • Een bolletje ijs met een paar gehalveerde aardbeien;
 • Een klein schaaltje aardbeien evt met wat zoetstof;
 • Gecrunchte vrieslollies Bekijk hier het recept;
 • Koffie of thee.

Op naar de barbecue

Vaak is een barbecue bij vrienden of familie, pak de fiets, of ga lopend als dat kan! De eerste calorieën zijn al verbrand voordat je aan tafel zit!

Ga je BBQ-en? Bekijk dan ook eens deze pagina’s:

Recept gecrunched ijs
Recept groentespies
Recept gezonde salade
Recept magere yoghurtdressing
Recept munt citroenlimonade

Heb jij barbecue ideeën?

Tot slot, heb jij nog leuke tips, trucks en ideeën voor een heerlijke gezonde BBQ en je wilt deze met ons delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Social Shares

Related Articles

Leave a Comment

error: Content is protected !!